Etler kesinlikle çiğ veya az pişmiş olarak tüketilmemeli, bazı zoonoz hastalıkların çiğ veya az pişmiş etlerin yenmesiyle bulaştığı akıldan çıkarılmamalıdır. Pişmemiş et tüketimi parazit oluşumunu artırmaktadır.
Doğru Saklama Koşulları Önemli
Etler iyi dondurulmadığında ve oda ısısında çok bekletildiğinde doğal kırmızı rengi kahverengiye dönüşerek etin lezzetini bozan bir değişime neden olmaktadır. Bu durum pişirme ile kaybolmadığı için yemeğin içinde de hafif kötü kokulu bir etin yenmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle pişirilecek etin kırmızı ve renk değişimi olmadan saklanması önemlidir.
- Kıyma haline getirilen etler buzdolabında bir günden fazla bekletilmemelidir. Parça etler ise buzdolabında maksimum 2-3 gün tutulmalıdır.
- Etler uzun süre saklanmak istenirse mutlaka pişirilecek miktarlara ayrılıp yağlı kağıda sarılarak buzlukta -2 derece de bir kaç hafta saklanabilir.
- Etler soğuk depolarda -32’de dondurularak veya buzdolabınızın dondurucu derecesi -18 dereceye kadar ayarlanabiliyorsa bir yıla kadar sağlıklı olarak etlerinizi depolayabilirsiniz.
- Donmuş et soğuk alanda yani buzdolabında çözdürülmelidir. Sıcak su, mikrodalga veya fırında hızlı çözdürme işlemi uygulanmamalı, çözülmüş etler tekrar dondurulmamalıdır.
- Eti saklarken sadece yağlı kağıt kullanılmalı ve ince katlayarak depolanmalıdır. Jelatin, folyo ve streç kağıtlar saklama için uygun materyaller değildir.