Açlık ve İştah

Açlık hayatta kalabilmemiz için çok önemli bir unsurdur ve vücut işlevselliği açısından yeterli beslenmeyi sağlar. Ancak birçok kez iştahımıza bağlı olarak, aç olduğumuzdan değil, yemek yemekten keyif aldığımız için yeriz.

Açlık ve Doygunluk

Açlık; aralarında beyin, sindirim sistemi ve yağ depolarının bulunduğu, birbirine bağlı karmaşık bir sistem tarafından kontrol edilir. Yemek yeme arzusu düşük kan şekeri, boş mide gibi dahili etkenlerin yanı sıra yemek görmek ve kokusunu almak gibi dış etkenlerden de tetiklenebilir. Yemek yedikten sonra yeterince yediğimizi haber veren doygunluk veya
“tokluk” sinyalleri üretilir.

Açlık iştaha karşı

İştah açlıktan farklı olsa da ikisi birbirine bağlıdır. Açlık gidaya fiziki olarak ihtiyaç duymaktır, düşük kan şekeri veya boş mide gibi dahili etmenlerle harekete geçer. İştah gücünü yemek görmekten veya kokusunu duymaktan ya da bunlarla ilintilendirdiğimiz bir şeyden alan yemek yeme arzusudur. İştahı etkileyen bir başka önemli unsur da, ne kadar yediğimizle ilgili hatırladıklarımızdır. Kısa erimli bellek kaybı yaşayan insanlar,yemek yedikten kısa bir süre sonra tekrar yemeğe oturabilirler. Stres de yemek yeme arzusunu artırabilir. Bazı maddeler vücutta belirli icraatlar yoluyla iştahı kontrol altına alabilirler.

Su

Su mideyi büyüterek doygunluğu tetikler. Suyun vücut tarafından hızla özümsenmesiyle ve vücudun besin eksikliğine karşılık vermesiyle birlikte doygunluk kısa ömürlü olur.

Greyfurt

Greyfurt kokusunun onuncu kafa sinirinin faaliyetini artırıp iştahı azaltmak gibi bir etkisi vardır.

Lif

Lif bakımından zengin besinler midenin boşalmasını yavaşlatıp besinlerin özümsenmesini geciktirerek tokluk hissinin daha uzun olmasını sağlar.

Protein

Protein, leptin gibi iştahı düzenleyen çeşitli hormonların salinimini etkileyerek tokluk hissini artırır.

Nikotin

Nikotin hipofizin üst tarafındaki ara beyin bölgesinde yer alan hipotalamusta bulunan reseptörleri faaliyete geçirir.

Egzersiz

Yüksek yoğunluklu aerobik egzersiz, açlık hormonlarının salinimini etkiler ve açlığı geçici olarak bastırır.

Açken Neden Midem Guruldar ?

Yemekteden sonra mide kasları yiyecekleri bağırsaklara doğru itmek için kasılır. Aynı şey mide boşken de olur ancak midede sesi çıkartacak bir şey bulunmadığından gurultu duyarız!